フランス、パリのハリーズ・バー(Harry’s Bar)で、ブラッディマリー生誕100周年記念イベントが開かれた。ブラッディマリーは、トマトジュースをウォッカで割ったカクテルで、1921年にこの店で考案されたと言われている。

このイベントは、冬の憂鬱やオミクロン株への不安を抱える人々に、束の間の休息をもたらした。

ハリーズ・バーは過去100年にわたり、作家のアーネスト・ヘミングウェイやF.スコット・フィッツジェラルドなどが常連として通った老舗だ。彼らにゆかりの深い一杯を味わおうと海外からも多くの客が訪れるなか、店は新型コロナ対策の一環としてフランス政府がすすめるヘルスパスの提示を徹底している。

ハリーズの歴史によると、このカクテルを考案したのはフェルナン・プティオというバーテンダーだという。1921年に「ハリーズABCオブ・カクテル」という本に初めてレシピが掲載され、以来このバーでは年間およそ1万2000杯ものブラッディマリーを提供している。

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バーテンダーのダンテ・アグネリは「これはクラシックな飲み物です」と話し、塩・コショウ、タバスコ、ウスターソース、レモンジュース、ウォッカ、トマトジュースを混ぜ合わせてカクテルを作り上げる。

アグネリはカウンター越しに、「直接グラスの中でカクテルを作ります」と語る。激動の1920年代が幕を開けた100年前、同じそのカウンターでプティオはブラッディマリーを生み出した。

フランス国内で新型コロナウイルスの感染者が急増し、ヨーロッパ全土でもオミクロン株の感染拡大が懸念されるなか、ハリーズ・バーは祝賀会を予定通り開催した。

バーの創設者であるハリー・マッケルホーンのひ孫にあたるフランツ・アーサー・マッケルホーンは「祝賀会は国の規制に基づいて開催されます」と話し、世界中から集まる愛好家には健康チェック用のヘルスパスを提出してもらった上で手指消毒剤を提供するほか、店のスタッフもマスクを着用した。

フランス政府はここ最近ヘルスパスの義務化を進めており、すべての飲食店をはじめイベント、会場に対象を拡大している。ヘルスパス取得にはワクチン接種または24時間以内の陰性結果、もしくは新型コロナウイルスからの治癒証明(最近のもの)が必要だ。

フランス政府はナイトクラブを閉鎖し、ソーシャルディスタンスを確保するための措置を強化しているが、新たなロックダウンは避けたい方針だ。

ハリーズ・バーはもともとニューヨークの7番街にあったが、1911年に解体されヨーロッパのパリ中心部に移転した。いまもその姿をとどめ、目に見える変化は一連の新型コロナ対策だけだ。

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ハリーの常連客にとって、時代を超えて変わらぬ店内はホッと一息つける場になっており、先行き不透明なコロナ禍ではなおさらだ。

「店に一歩足を踏み入れたら、心配事なんて忘れてしまいます」と語るのは、エジプトから来た元ビジネスマンのイハブ・ハッサン。1970年代からの常連客だという。

カウンターに置かれたブラッディマリーを前に、ハッサンは「コロナウイルスの大流行も、愛するパリでの娯楽を邪魔することはできません」と話す。

彼の隣に座っていたのは、アメリカ人のジェイ・シンとオーストラリア人のルネ・ディジョージオ。彼らはAP通信の記者にこの名高いカクテルの感想を述べ、「もう何杯か飲んでいます」と明かした。

コンゴ民主共和国で鉱業に従事するディジョージオ(42)は、「二日酔いのときは、朝食と一緒にブラッディマリーを飲むこともあります。このブラッディマリーは最高です。じつは、日が落ちてから飲むのは初めてです!」と語る。

彼らは3人とも政府のコロナ対策を遵守し、感染防止に必要なあらゆる予防策を講じたという。

ニューヨークでハイテク産業に携わるシン(28)は、「私は4回ワクチンを受けましたから、アイアンマンのようなものです。何物も私に触れることはできません!」と話す。

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ブラッディマリーという名の由来は諸説あり、バーの創業者のひ孫にあたるマッケルホーン氏がそのうちのいくつかを教えてくれた。

「(考案者の)プティオが好きだったメアリーというダンサーの名をとったという話があります。その彼女がかつて、シカゴの『Bucket of Blood(血のバケツ)』という場所で働いていたと。ただ、それも諸説あるうちのひとつにすぎません」。

ほかにもあります、とマッケルホーン氏は続ける。

「ヘミングウェイにゆかりがあるという話もあります。彼が結婚する直前、マリーという人と付き合っていたそうです」。

その説によると、ヘミングウェイは自身の息がアルコール臭くなることを嫌がり、ジュースで割った飲み物を頼んだというのだ。

そこでトマトジュースが加えられ、「彼は『ブラッディマリー』と声に出しながら飲んでいたんだとか」とマッケルホーン氏は言う。

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By ALEX TURNBULL Associated Press

PARIS (AP)


Harry’s Bar in Paris is celebrating the 100th birthday of the bloody mary, the vodka-tomato juice cocktail believed to have been invented at the iconic watering hole in 1921.

The centenary events this week bring a welcome respite from winter gloom and worries about the omicron variant of the coronavirus.

The bar is carefully checking COVID-19 health passes as foreign visitors gather to sample the drink closely associated with Harry’s Bar, whose patrons over the past century have included writers Ernest Hemingway and F. Scott Fitzgerald.

According to the history of Harry’s, bartender Fernand Petiot invented the cocktail, and the recipe was first published in a book called “Harry’s ABC of Cocktails” in 1921. The bar serves an estimated 12,000 bloody marys a year.

“It’s a classic drink,” bartender Dante Agnelli said while demonstrating the mixology behind the drink, ingredient by ingredient: salt and pepper, Tabasco sauce, Worcestershire sauce, lemon juice, vodka and tomato juice.

“You make it directly in the glass,” Agnelli said as he stood at the counter where Petiot first performed the now well-established ritual 100 years ago, at the dawn of what became known as the roaring 1920s.

Harry’s Bar plans to host a celebration on Thursday night despite concerns about the spread of omicron variant of the coronavirus in Europe and a surge in new virus infections across France.

Franz-Arthur MacElhone, a great-grandson of bar founder Harry MacElhone, said the celebration would take place in line with government regulations: the health passes of patrons from around the world will be checked, hand sanitizers will be distributed, and bar staff will wear masks.

In recent days, the French government expanded the places where passes are required, including all restaurants and a growing number of events and venues. To get one, people must show proof of full vaccination, a negative virus test less than 24 hours old, or recent recovery from COVID-19.

The French government closed nightclubs and tightened social distancing measures but is trying to avoid a new lockdown.

The health protocol is the only visible change inside the bar that used to be located on New York’s 7th Avenue before it was dismantled, shipped to Europe and rebuilt in central Paris in 1911.

For Harry’s patrons, the timeless décor is a reassuring fixture, particularly at a time of uncertainty due to the pandemic.

“Once you walk in, you leave all your worries aside,” said Ihab Hassan, 61, a retired businessman from Egypt and a regular at the bar since the 1970s.

The coronavirus pandemic was not enough to get in the way of his favorite Paris pastime, Hassan said with a bloody mary on the counter in front of him.

Sitting next to Hassan were an American, Jay Sing, and an Australian, Renée DiGeorgio. They shared their thoughts on the famous cocktail with an Associated Press reporter, acknowledging they had already consumed a few.

“Sometimes, with breakfast, for my hangover, we drink bloody marys,” said DiGeorgio, 42, who works in the mining industry and is based in the Democratic Republic of Congo.

“This is a really nice bloody mary,” he said. “It’s actually the first time I’ve ever drunk a bloody mary when the sun’s down!”

All three men said they took the necessary health precautions to be safe and in compliance with government anti-virus regulations.

“I have four vaccines in me,” said Sing, 28, a tech industry worker from New York. “I’m like the Iron Man. Nothing is touching me!”

MacElhone, the great-grandson of the bar’s founder, recounted different legends surrounding how the bloody mary got its name.

“Petiot said it was for a dancer that he was very fond of called Mary,” MacElhone explained.

“She used to work in a place in Chicago called the Bucket of Blood,” MacElhone said. But that’s only one explanation for the name of the famous drink.

There are others, MacElhone said.

“There’s a Hemingway story,” he said. “It was just before he got married, and he had been dating somebody called Mary.”

As that story goes, Hemingway allegedly did not want to have alcohol on his breath and asked for a drink mixed with juice.

Tomato juice was added, and “while he was drinking it, he was saying ‘bloody Mary'”, MacElhone said.

By ALEX TURNBULL Associated Press

PARIS (AP)