「タウラ」は、東地中海・中近東料理を楽しめるサンフランシスコ市内のレストランだ。この店の厨房で、ムーナ・アニー氏は小麦粉で手を真っ白にしながら、小金色のパン生地を丁寧にちぎってイラク風のパンを作った。イラクは、彼女が家族とともに逃げてきたかつての祖国だ。

レストランを訪れる食事客のために、アニー氏は、100ローフ以上のパンを準備した。シェフになることを夢見る難民たちにプロのキッチンで働く機会を与えるプログラムの一環だ。

国連難民高等弁務官事務所とフランスの非営利団体「フード・スイート・フード」は、「難民フードフェスティバル」を6月に共同で開催した。2016年にパリで初開催されたこのイベントは、今年アメリカに初上陸した。サンフランシスコ以外にも、ニューヨークのレストランも参加し、各レストランのオーナーたちは、店の厨房を一晩、難民シェフに解放した。シェフたちはそこで彼らの祖国の代表料理を披露し、店を訪れた食事客らと分かち合った。

このフードフェスティバルには、アメリカの国内だけでなく、ほかにも世界12の都市のレストランが参加した。

小金色のパン生地を丁寧にちぎってイラク風のパンを作るムーナ・アニー氏 AP Photo / Lorin Eleni Gill

アメリカでグリーンカード(永住許可証)をすでに取得しているアニー氏(45歳)は、自分のレストランを持つのが大きな夢だと語った。

アニー氏を含め、選ばれた5人の難民シェフたちは、サンフランシスコ市内の5つのレストランに各ひとりずつ配置され、5日間、毎晩ひとりが、それぞれ担当するレストランで祖国の料理をふるまった。主催者によると、このフェスティバルは、難民たちがプロのシェフとして成功するのを支援することを通して、世界中で難民たちが直面している困難な状況に対する人々の関心を高めることを目的としている。

「難民たちと実際に向き合って、彼らの話に耳を傾けることが大事です。」前回、ベルギーでこのイベントを視察し、今回カリフォルニアにイベント誘致したサラ・シャー氏はそのように語った。

アニー氏は夫と2人の子供とともに、2013年にイラクの首都バグダッドを離れた。そこで吹き荒れるテロと暴力を懸念しての決断だった。もともと彼女はシェフではなく、イラク国内の幼稚園で保育士として働いていた。シェフを志したきっかけは、移住先のカリフォルニアで、受講していた英語クラスのクラスメートたちに自分の料理をふるまい、そのとき彼らから料理のプロを目指すよう勧められたことだ。

レストラン「タウラ」のオーナー、アザール・ハシャム氏によると、「タウラ」の使命は、来てくれる客たちに、店の一部メニューのインスピレーション源となっている中東地域への理解を広げること。今回アニー氏を店に招いたのもその一環だと彼は語った。

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「そこに料理があれば、何もなければ話すことが難しい話題も、話せるようになります。その意味で料理は、最も人間味あふれる最高の触媒なのです。」これはハシャム氏の言葉だ。

このフェスティバルで、サンフランシスコ市内で調理を担当したアニー氏以外の他の4名のシェフたちの出身地は、それぞれミャンマー、ブータン、シリア、セネガルとなっている。

国際NGO「国際救援委員会(IRC)」の北カリフォルニア支部エグゼクティブ・ディレクターを務めるカレン・ファーガソン氏は、サンフランシスコはフードフェスティバルを開催するにはうってつけの町だとコメントした。

「この地域は、非常に多様な民族性を持っています。各国料理のエキスパートたちがコミュニティーの中にいることからも、そのことをわかって頂けるでしょう。」

IRCによると、正確な統計はないものの、サンフランシスコのベイエリアには、アフガニスタン、ホンジュラス、グアテマラ、エルサルバドル、エリトリア、ビルマからの難民が多く集まっている。IRCのオークランドオフィスが昨年ベイエリアへの定住を支援した難民の数は400名以上。しかしその後、トランプ政権が国内に受け入れる難民の数を制限したため、今年に関しては、この地に定住する難民数は激減しているとファーガソン氏は述べた。

ミャンマー難民のパ・ワ氏(41歳)は、フードフェスティバル期間中に、サンフランシスコ市内のシーフードレストラン「ホッグアイランド・オイスターカンパニー」で料理を披露した。パ・ワ氏によると、彼女は2011年にカリフォルニアに移住し、グリーンカードを取得。それ以前には、料理を仕事にしようとは想像もしなかったという。

祖国ミャンマーの内紛から逃れて子供の時からタイの難民キャンプで生活してきた彼女にとって、料理は生きていくための手段だった。今回のフードフェスティバルへの参加を通して、レストラン経営の厳しさを実感したが、また一方では、実際に自分のレストランをオープンすることも不可能ではないのだという確かな感触を得られたと彼女は話した。

SAN FRANCISCO (AP)


TAWLA San Francisco
Address: 206 Valencia St, San Francisco, CA 94103

Open daily for dinner 5:30 – 10pm
Open Saturdays and Sundays for brunch 10:30am – 1:30pm
T: 415 814 2704

Instagram: Tawla SF


At San Francisco’s Tawla restaurant, Muna Anaee powdered her hands with flour and gently broke off a piece of golden dough to prepare bread eaten in Iraq, the country she fled with her family.
Anaee was preparing more than 100 loaves for diners Wednesday night as part of a program that lets refugees aspiring to be chefs work in professional kitchens.

The Refugee Food Festival — a joint initiative of the United Nations Refugee Agency and a French nonprofit, Food Sweet Food — started in Paris in 2016 and came to the U.S. for the first time this year, with restaurants in New York participating as well. The establishments’ owners turn over their kitchens to refugee chefs for an evening, allowing them to prepare sampling platters of their country’s cuisine and share a taste of their home.

Restaurants in 12 cities outside the U.S. are taking part in the program this month.
“It’s been a big dream to open a restaurant,” said Anaee, 45, who now has a green card.
Anaee was among five refugees chosen to showcase their food in San Francisco — each at a different restaurant and on a different night, from Tuesday through Saturday. Organizers say the goal is to help the refugees succeed as chefs and raise awareness about the plight of refugees worldwide.

It’s important to “really get to know these refugees and their personal stories,” said Sara Shah, who brought the event to California after seeing it in Belgium.

Anaee and her husband and two children left Baghdad in 2013 over concerns about terrorism and violence. She worked as a kindergarten teacher in Iraq, not a chef, but was urged to pursue cooking as a career by peers in an English class she took in California after they tasted some of her food.

Azhar Hashem, Tawla’s owner, said hosting Anaee was part of the restaurant’s mission to broaden diners’ understanding of the Middle East — a region that inspires some of its dishes.

“Food is the best — and most humanizing — catalyst for having harder conversations,” she said.
The four other aspiring chefs serving food in San Francisco are from Myanmar, Bhutan, Syria and Senegal.
Karen Ferguson, executive director of the Northern California offices of the International Rescue Committee, said San Francisco was a good city for the food festival.

“We have so much diversity, and we see the evidence of that in the culinary expertise in the area,” she said.
The Bay Area has a high concentration of refugees from Afghanistan, Honduras, Guatemala, El Salvador, Eritrea and Burma, though exact numbers are unclear, according to the rescue committee. Its Oakland office settled more than 400 refugees in the Bay Area last year, but the number of refugees settling in the region has fallen dramatically since the Trump administration this year placed a cap on arrivals, Ferguson said.
Pa Wah, a 41-year-old refugee from Myanmar, presented dishes at San Francisco’s Hog Island Oyster Co. on Tuesday. She said she didn’t consider a career in cooking until she moved to California in 2011 and got her green card.

Cooking was a means of survival at the Thailand refugee camp where she lived after escaping civil conflict in Myanmar as a child. Participating in the food festival showed her the challenges of running a restaurant, but also helped her realize she was capable of opening her own, she said.


SAN FRANCISCO (AP)