野村友里さんは、シェフと呼ばれることに喜びを感じている。自身のアイデアを表現し、他の人たちとシェアする上で最も中心となる存在が、料理だ。しかし料理は、彼女の活動のほんの一部に過ぎない。

原宿の花屋の裏の小道を少し進んだところにある、隠れ家的なオアシス、イートリップ(Eatrip)のオーナーでありながら、料理人、ドキュメンタリー映画の監督、作家、空間クリエイター、イベントクリエイター、ラジオDJとしても活動している。日々に生きがいをもたらすような、ささやかでシンプルな物事を見つけては立ち止まり、時間をかけて向き合う。それが彼女の活動だ。

取材のためイートリップを訪れると、朝食を出してくれると言う。数分遅れて到着した野村さんを待ちながら、広々とした空間にたくさんの花々が飾られ、庭から光が差し込むレストランの優しく、平和に満ちた雰囲気にすっかり引き込まれていた。今回の取材は、テレビの撮影が始まるまでのわずかな時間を縫って行われたが、店に姿を現した彼女に慌てた様子はなく、笑顔で歓迎してくれた。

キッチンにあるもので手際よく料理をする彼女の様子は、優雅で落ち着きがあり、確かな自信が見て取れる。楽しそうに取材に応じ、アボカドトーストにリコッタチーズ、自家製のピスタチオソース、卵、チリをきれいに盛り付けたプレートを出してくれた。信じられないくらい美味しい朝食だ。多彩に活動するゆえ、きっと忙しいのでしょうと聞いてみると、「他の人と比べると、さほど忙しくないと思う。ただ美しいものを楽しむために、時間をかけるというのが私のスタイルだから」という答えが返ってきた。

野村友里さんは、フード業界、ライフスタイル業界に流行する「ナチュラリスト」の第一人者とされる。世界的にも高く評価されるサンフランシスコの有名レストラン、シェパニーズ(Chez Panisse)で働いていたが、彼女の思想はその経歴以上に複雑で、深い。有名レストランで腕を磨いただけでなく、料理について、そして料理を作ること、食べることについて思考を重ねてきた。

最もこだわっているのが、食材の質と、その生産者との繋がりだ。何人もの生産者のもとに自ら出向き、そこで仕入れた旬の食材をレストランで提供するという形で、「生産者ファミリー」と長期的な関係性を構築している。しかし彼女は、これを店の利用客に詳しく説明する必要はないと考える。利用客にあまり多くの情報を提示してしまうと、店での体験を自分自身のものとして感じにくくなり、料理の方から語りかけようとするのを邪魔してしまうためだ。料理というのは、本当に、自ら語りかけるものだ。野村さんの作る料理はシンプルだが、余計なものを取り除いたことで、洗練されている。そして驚くほど手が込んでいる。

そのようにしてレストランオープン当初から任されている白石シェフの料理は、赤ワインと柑橘系のソースを添えたハタのグリル、ほうれん草、キヌア、イカのプレート、グリーンピースとマッシュルームのソースを付け合わせた豚のハニーローストといったメニューだ。季節のフルーツを使ったガレットやパブロバに、ナチュラルワイン。いずれも気軽に楽しめるが、完璧に作り込まれている。

野村さんが料理の一部として同様に大きなこだわりを持っているのが、空間と経験の創出だ。料理と、それが人々にもたらすものについて、何度も思考を重ねてきた。彼女は、店の雰囲気と料理を用意するスタッフ、そしてその料理の食べ方について話してくれた。料理が語りかける言葉にゆっくりと耳を傾けられるように、利用客とスタッフの双方がリラックスし、落ち着ついて過ごせる空間を作り上げるということにも、彼女は強くこだわっている。

そうして出来上がったイートリップは、自宅のような心地よさと、上品さを兼ね備えた空間となっている。野村さんが言うには、彼女自身、何もかも完璧に作られた空間ではリラックスできず、「自分の心と向き合える空間」が必要だ。店内に存在するあらゆるものが、料理を食べるという経験に作用し、その一部になるという考えだ。音楽、花、テーブルセット、食器といったすべてが食事の一部である。花屋を過ぎて小道を歩いてくるところから、その経験は始まっている。店内に不自然な演出や、派手な装飾はない。どちらかというと、仲の良い友人が迎えてくれるような、原宿の喧騒とは打って変わって、優しく素敵な空間に辿り着いた心地になる。

料理とライフスタイルについて、このような考えを抱くようになった経緯を聞いてみると、野村さんは、家族のこと、そして家族と離れ、違う生き方を望んだ若い頃のことを話してくれた。母は、昔ながらの家庭料理を教えるベテラン講師だった。彼女は当たり前のことだと思って育ったが、母の料理はいつも「とても特別で、美しかった」という。小さな頃から家には毎日のように人が集まり、母から料理を習い、食事を共にしていた。母は洗練された礼儀作法と、もてなし方にも定評があった。

10代の頃、もっと自由な発想の料理がしたいと海外へ飛び出し、現代的な西洋料理の世界に触れ、料理と、それを食べることに関する様々なアイデアを目することとなった。彼女の哲学と料理には、このような生い立ちの中で受けた影響が、上手く組み合わさっている。現在も海外とのつながりを大切にしており、国境も文化も超えた「料理の行き来」は不可欠な要素だ。イートリップでは、世界各国の料理が出会い、対話を重ねる。その壮大で素晴らしい経験こそ、彼女が共有してほしいと願っていることだ。

しばらく取材を続けたところで、野村さんはレコードを変えに席を立った。その瞬間、窓の外に目をやると、見知らぬ大きな青いドアが庭に落ちているのに気づき、「待って、これドア?」と笑う。レストランに突如現れた謎のドアを見つけても、取り乱したりしないようだ。そこで改めて、予期せぬ出来事さえも楽しむという、冷静さと心の広さを兼ね備えた彼女のバランス感覚を実感した。落ち着きのある柔軟性、おおらかな温かさ、そして陽気さが、イートリップをこれほど幸せな食事の場としているのだろう。


eatrip restaurant

150-0001 渋谷区神宮前6-31-10

Dinner
Open Tuesdays through Saturdays
18:00~24:00 / 23:00 LO(Mon & Sun Closed)

Lunch
Open Saturdays and Sundays
Saturday 11:30~15:00 / 14:00 LO
Sunday 11:30~17:00 / 15:30 LO

For reservation: 03-3409-4002

All photos by Satoru Tada

Vaughan | ヴォーン

オーストラリア・メルボルン出身。渋谷区在住。日本のコーヒーカルチャーを世界に発信するライター、ブロガー。イベント企画、モデル等、10の顔を持つ。

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Yuri Nomura is happy to be called a chef. And indeed she does regard food as a central way to share and express her ideas. But making food is only one part of what she does. Nomura is owner of hidden Harajuku oasis, restaurant Eatrip, found in a secret garden down a little alley behind a flower shop. She is also a documentary maker, book writer, creator of spaces and events, a radio DJ and someone who likes to stop and take time to cherish the small and simple things that make life worth living.

When I visit Eatrip to talk to Nomura she offers to make me breakfast. She arrives a few minutes late and as I wait, I’m struck by the gentle peaceful feeling of the restaurant, the lived-in spaciousness and gorgeous flowers, the light from the garden pouring in. She has squeezed talking to me in before a TV shoot, but arrives unflustered, smiling and welcoming. I watch her rustle up leftovers from the kitchen in a few minutes. Her graceful unhurried confidence is obvious. She talks happily and profers a perfectly arranged plate of avocado toast with ricotta cheese, homemade pistachio sauce, egg and chili. It is unbelievably good. When I talk to her about how busy she must be with so much going on she says, “I guess I’m not so busy compared to other people, my style is to take time…just to watch the beautiful things”.

Nomura is regarded as a champion of the ‘naturalist’ movement in food and lifestyle. She has worked at internationally renowned restaurants famed for this, notably Chez Panisse in San Francisco. But Nomura is more complex and considered than this label might imply. She has thought deeply about food and its preparation and consumption, not just absorbed a label.

Certainly she regards the quality of the produce, and her relationship with the producers as primary in her food. She visits many of them personally and enjoys long standing relationships with her ‘family of producers’, showcasing their seasonal products in her restaurant. This is not, however, something she feels needs to be explained in detail to customers, believing that giving too much information takes away from letting them having their own experience, from allowing the food to speak for itself. Which it resolutely does. Eatrip’s menu is simple but sophisticated, unfussy and incredibly well executed. It might entail grilled grouper with red wine and citrus sauce, spinach and quinoa with soft squid or honey roasted pork with green pea and mushroom sauce. A seasonal fruit galette or pavlova. A natural wine. Everything will feel relaxed but perfect.

Equally important though for Nomura, is the creation of a space and an experience for people to be a part of. She has thought a lot about food and what it can give to people. She talks about the mood and the hands of the people preparing it. The way it is taken in by the body. She also pays great attention to making a space in which people, both customers and staff, can feel relaxed and calm, to slow down and let the food do the talking. Consequently, Eatrip is both homely and elegant. Nomura herself says that when things are too perfect one can’t relax, that she needs “space to find my own feeling”. She feels that everything in the restaurant contributes to and is part of the eating experience. The music, the flowers, the table setting, the ceramics, everything is part of a whole. Even the walk in down the lane and through the flower shop is part of it. Nothing feels contrived or ostentatious though, more like you have arrived at a very charming and welcoming friend’s place, like you have dropped off the streets of Harajuku into a gentler, lovelier place.

I talked to Nomura about how she came to think this way about food and living and she refers to both her family, and her desire as a young person to be different from them, to escape. Her mother is a highly trained traditional cooking teacher. Nomura says that while she took it for granted growing up, her mother’s food was always “very very special, it was beautiful”. She grew up with people coming to the house regularly to learn from and eat with her mother, also famous for her exquisite traditional etiquette and welcome. As a teenager, Nomura’s appetite to be different took her overseas and exposed her to the contemporary Western food world and to many different ideas about food and eating. It is the balance of these influences you can feel in her philosophy and food. Nomura maintains many connections across the world and regards this ‘flow of food’ across countries and cultures as crucial. There is a huge and wonderful international food conversation going on that she wishes to share with you at Eatrip.

After we talked for a while, Nomura gets up to change the record. As she does, we both look out the window and notice a large, strange, blue door lying in the garden. “Wait, is that a door?” she says laughing. She seems unperturbed by its mysterious appearance in her restaurant and I think again that the balance she strikes between composure and acceptance, even delight in the unexpected; her calm flexibility, easygoing warmth and lightheartedness are exactly what make Eatrip such a wholly enjoyable place to eat.


eatrip restaurant

1F-6-31-10 Jingumae Shibuya-ku Tokyo Japan 150-0001

Dinner
Open Tuesdays through Saturdays
18:00~24:00 / 23:00 LO(Mon & Sun Closed)

Lunch
Open Saturdays and Sundays
Saturday 11:30~15:00 / 14:00 LO
Sunday 11:30~17:00 / 15:30 LO

For reservation: 03-3409-4002

All photos by Satoru Tada

Vaughan

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