あたり一面、ピンク一色だ。

華やかに飾られた天井、アートで覆われた壁、やわらかく波打った座席に至るまですべてがピンクで彩られている。そして忘れてはならないのが、食事。いちごジャムが添えられたスコーンにチーズケーキ、たくさんのマシュマロやマカロン、そしてラズベリーのベリーニとシャンパンのロゼも一緒に。

The Gallery / Ed Reeve

スケッチ(Sketch)のアフタヌーンティがいざなうバラ色の世界へようこそ。

ロンドンの中心地にあるスケッチは2002年の開店以来、街で一番革新的で創造力豊かなスポットとして、またその衝撃的なビジュアルで知られている。

The Gallery / Ed Reeve

スケッチは、18世紀の建造物が多く残るメイフェア地区のコンデュイット通りにある。
ここは、食事、アート、音楽を一度に楽しめる場所として、経営者のムーラッド・マズーズとミシュランシェフのピエール・ガニエールが考案したものだ。マズーズ氏は近隣のレストラン、モモ(Momo)の経営者でもある。

スケッチでの楽しい時間は朝7時から始まる。もともとのエレガントな建築様式に、カラフルで大胆なデザインが施された「ザ・パーラー」と呼ばれるフロアでは、朝食とブランチを楽しむことができる。

Parlour room / Ed Reeve

パーティは夜遅くまで続く。「レクチャールーム」フロアでは、ミシュランシェフのガグネール氏が手掛けるディナーが楽しめる。また、森をモチーフとした壁に囲まれる「ザ・グレード」という夢のような空間や、近未来的な円形のポッドのような「イースト・バー」ではカクテルを味わうこともできる。

(思いがけない見どころは、トイレ。レインボーカラーの明るい天井パネルの下には、巨大な卵のような個室が並んでいる。)

Ed Reeve

しかし何といっても最高のお楽しみは、デザイナーのインディア・マフダビが手掛けた、デカダン派を思わせる甘美な空間の「ギャラリー」でいただく有名なアフタヌーンティだろう。ここは明るいバラ色のピンクに染まるダイニングスペースだ。

「私にとって、ピンクは単なる色ではありません。ムードなのです」とマフダビは説明する。「ピンクは私の旗印のようなもので、1つの色と1つの空間での強さとはかなさを表現する手段です」

ついピンクへと注目が集まりがちだが、それに負けじと数々のアート作品が飾られている。現在、ギャラリーの壁面には、デビッド・シュリグレーによる91点ものユーモラスでカラフルなグラフィックアート作品コレクションが飾られている。

The Gallery / Ed Reeve

しかし、本来の主役は間違いなくアフタヌーンティだ。スケッチのアフタヌーンティは文字通り、店の神髄ともいえる美学や創造性、そして遊び心を体現している。ここで、スケッチの代表ペストリーシェフであるクリストファー・ギャスパーに、その秘密を聞いてみた。

スケッチのアフタヌーンティと、他店との違いは何ですか?
スケッチのダイニングでは、幾重にも重なる感覚的な体験を提供しています。そのユニークなアプローチで、他店とは一線を画しているのです。ロンドンを訪れた方がたにとって、見逃せないスポットになっています。インテリア、そして「ギャラリー」の一室は頻繁にスタイルを変え、さまざまなアーティストによるバラエティ豊かな作品で、常に驚きを提供しています。今の、デビッド・シュリグレーとインディア・マフダビのコラボレーションは大成功です。我々もアフタヌーンティのために様々なペストリーやケーキを作っていくうえで、色彩や調度品、そしてデザインからインスピレーションをもらっています。

おすすめの一品はありますか?
フランスのチューインガム「マラバー(Malabar)」で味付けし、結わえたマシュマロなどは、おすすめですね。アフタヌーンティのスタンドにのせてお出ししています。2種のデザート、ストロベリーとハイビスカスのオペラやキャラメルとチョコのケーキもアフタヌーンティで楽しんでいただけます。フルーティなものと、チョコレートを使ったものが非常に人気です。

アフタヌーンティーメニューを考えるうえで、一番大変なことは何ですか?
私たちはアイコン的な製品を作ろうと取り組んでおり、特に味やテクスチャーに関しては、研究に研究を重ねています。そこにスケッチらしい「ひねり」を加えています。たとえば、ヴィクトリアサンドイッチケーキやバッテングバーグケーキもそうですね。完成には2週間ほどかかりました。

これらの作品を誰が作るのですか?
我々のチームには18名のペストリーシェフがいます。私、仲間のケビン・ロペス、副料理長、3名のジュニアシェフ、3名のシェフ・ド・パルティ、6名のデミ・シェフ・ド・パルティ、そして他6名のスタッフです。店全体では220名の従業員がいます。

スケッチの代表ペストリーシェフとして、もっとも大切なスキルは何ですか?
オープンであることです。私たちは常にお客様のニーズに耳を傾けていなければなりません。そうすることで、一年中、他にはないサービスをお客様に提供することができるのです。従業員との関係性やコミュニケーションも非常に大切です。

インテリアがピンクですが、食事の中身に何か影響はありましたか?
アフタヌーンティのペストリーの中に、軽くほんのりと、スケッチを表現する色を使うように提案しています。こうすることで、「ギャラリー」のインテリアデザインとの関連性を生み出すことができるのです。最近では、バレンタインデー向けのアフタヌーンティを作りました。ペストリー1つ1つにピンクを施したものですが、大成功でした。

最後に、スケッチの展望をどのように考えていますか?
一番の目標は、我々独自の伝統的なパティスリー技術とフランス菓子のノウハウを英国の文化に組み込み、どんどんペストリーを開発していくことです。スケッチの「料理という芸術があらゆるアーティストと共存する唯一無二のスペースだ」という評判を維持したいと思っています。そして、ロンドンでナンバーワンのアフタヌーンティでい続けたいと思います。

Christophe Gasper, head pastry chef at Sketch / Ed Reeve


Sketch

Address: 9 conduit street london w1s 2xg
sketch is open 7 days a week

The Parlour
All day from Breakfast to Cocktails
Monday to Friday – 7am to 2am
Saturday – 8am to 2am
Sunday – 8am to midnight

The Glade
All day Brunch to Cocktails
Monday to Friday – 11am to 2am
Saturday – 8am to 2am
Sunday – 8am to midnight

The Gallery
Afternoon Tea – Monday to Sunday – 11.30pm to 4pm
Dinner – Monday to Saturday – 6.30pm to 2am
Sunday – 6pm to midnight

The Lecture Room & Library
Lunch – Friday & Saturday – Noon to 2.15pm
Dinner – Tuesday to Saturday – 7pm to 10pm


Danielle Demetriou|ダニエラ・デミトリー

イギリスのライター。2007年にロンドンから東京に移住する。イギリスの「デイリー・テレグラフ」紙の特派員として勤めており、日本のライフスタイル、旅、デザインに関する彼女の記事は、ニューズウィーク、ウォール・ストリート・ジャーナル、キンフォーク、デパーチャーズ、モノクル、コンデナスト・トラベラー、ウォールペーパーなど数多くの雑誌に取り上げられている。


All around is a symphony of pink, from the decorative ceiling and art-covered walls to the softly scalloped seating. Not to forget the food – strawberry jam scones and cheesecakes plus a medley of marshmallows and macaroons, alongside raspberry bellinis and rosé Champagne.

Welcome to the rose-tinted world of afternoon tea at Sketch. Ever since it opened its doors in the heart of London in 2002, Sketch has been renowned as one of the city’s most innovative, imaginative – and visually striking – venues.

Housed in a sprawling 18th century building on Conduit Street in Mayfair, Sketch was conceived as a place to enjoy food, art and music all in one, by visionary restaurateur Mourad Mazouz (also the brains behind nearby Momo restaurant) alongside the Michelin-starred chef Pierre Gagnaire.

The fun starts at Sketch as early as 7am, with breakfast and brunch served in The Parlour, where splashes of colour and bold motifs adorn the elegant building’s original architectural features.

And the partying continues late into the night, with dinner created by Gagnaire served up in the Michelin-starred Lecture Room, while cocktails are enjoyed in the dreamy confines of the forest-painted walls of The Glade – or in the futuristic circular pod-like East Bar.

(An unexpected highlight? A trip to the toilets, housed surreally in a collection of oversized minimal white eggs, beneath a ceiling of rainbow-bright panels.)

But perhaps the icing on the cake is its famed afternoon tea, a decadently indulgent affair served up in the Gallery, a space imbued throughout with a perfect light rose shade of pink, as created by designer India Mahdavi.

“For me, pink is more than a colour, it’s a mood,” she explains. “Pink has become my flag – a way to express strength and fragility in one colour and in one space.”

Competing for attention with the pinkness is the artwork: the Gallery currently showcases a perfectly curated collection of 91 humorous, graphic and colourful artworks by David Shrigley hanging on the walls.

But the real scene stealer has to be the afternoon tea food, quite literally the edible embodiment of the aesthetics, creativity and playfulness the lie at the heart of Sketch. Here, Christophe Gasper, head pastry chef at Sketch, shares his secrets.

 

How unique is afternoon tea at Sketch?

Sketch stands out because of its unique approach to dining, which offers a multi-layered sensory experience. This makes it a must-see place for anyone travelling to London. The interior and this particular room, the Gallery, has changed its style often, and it never fails to surprise with the variety of work from different artists. The current collaboration of David Shrigley and India Mahdavi has been a huge success and inspired us – through the colour, furniture, and design – to create a different range of pastries and cakes for the afternoon tea.

Any special signature treats you can share?

Examples include Marshmallow knotted and flavored with the famous French chewing gum “Malabar” and offered on the afternoon tea stand. The strawberry- hibiscus opera and the caramel and chocolate cake are two desserts also available with afternoon tea and because of their characteristics – fruity and chocolate – are very popular with our customers.

What are the biggest challenges creating the Afternoon Tea menu?

We have worked on iconic products that have generated a lot of work in terms of research, especially with tastes and textures, with the addition of the Sketch “twist”. A couple of examples have been the Victoria sponge and the Battenberg cake, which took almost two weeks each to create.

Who makes these creations?

Our team consists of 18 pastry chefs  – myself, my associate Kevin Lopes, one junior sous chef, three chefs de partie, 6 demi-chefs de partie, and 6 clerks – within an overall structure of 220 employees.

What are the most important skills for a head pastry chef at Sketch?

Openness. We should always listen to the needs of our guests. In this way, we can continue to propose a unique offering to our guests over the seasons.  Organization and communication with our employees are also very important values.

How has the pink décor influenced the food?

We propose, by subtle small touches, to use colours which represent Sketch in the pastries of the afternoon tea. In this way, we can create cohesion with the interior design of the Gallery. Recently we also created an afternoon tea for Valentine’s Day where each one of the pastries was pink – it was a great success.

And finally, are your future hopes for Sketch?

Our main goal is to continue to strengthen the development of pastries by integrating English traditions with our own traditional patisserie techniques and our French know-how. We want to maintain its reputation as a unique place where culinary art sits alongside artists of all kinds – and to remain the number one afternoon tea in London.

 


Sketch

Address: 9 conduit street london w1s 2xg
sketch is open 7 days a week

The Parlour
All day from Breakfast to Cocktails
Monday to Friday – 7am to 2am
Saturday – 8am to 2am
Sunday – 8am to midnight

The Glade
All day Brunch to Cocktails
Monday to Friday – 11am to 2am
Saturday – 8am to 2am
Sunday – 8am to midnight

The Gallery
Afternoon Tea – Monday to Sunday – 11.30pm to 4pm
Dinner – Monday to Saturday – 6.30pm to 2am
Sunday – 6pm to midnight

The Lecture Room & Library
Lunch – Friday & Saturday – Noon to 2.15pm
Dinner – Tuesday to Saturday – 7pm to 10pm


Danielle Demetriou

British writer who moved from London to Tokyo in 2007. She is a correspondent for the UK Daily Telegraph newspaper and her articles about Japanese lifestyle, travel and design have appeared in numerous magazines, including Newsweek, Wall Street Journal, Kinfolk, Departures, Monocle, Conde Nast Traveller, Wallpaper* etc.