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The Ned:歴史ある建造物、元銀行を改装したロンドンのホテル

The Ned

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©️The Ned

ひとつのセンテンスに「銀行」と「ホテル」という単語が並ぶことはあまりない。しかしこの2つの単語が共存し、豪華な印象を生み出している建造物が、ロンドン金融街の中心部に堂々と建っている。それがThe Nedだ。

ロンドンのホスピタリティ業界に新たに加わった大物、The Nedは、現代的な5つ星ホテルだ。もともと銀行として使われていた建物を用い、昨年オープンを迎えた。歴史ある第1級指定建造物は、1924年にイギリスの建築家、エドウィン・ラッチェンス(通称ネッド)がミッドランド銀行の本社として設計し、その後、1939年に完成した。

©️The Ned

イングランド銀行の真向かいにある旧ミッドランド銀行本社は現在、10店舗のレストランを備えた広大なホテルとなっている。レストランの大部分はホテル1階部分の(銀行時代からある青と緑の混ざり合った92本の柱と、高い天井、モノクロのタイルが使われた)、豪華なスペースに店を構えている。

他にも、客室は250室、カウシェッドと名付けられた豪勢なスパに、会員制のプライベートクラブや、屋上レストラン、金庫室を使ったバー(ドアの重さは20トンという銀行時代の貸金庫では、現在、深夜にカクテルとコンテンポラリーアートを楽しめる)も備わっている。

The Nedは、洞察力に優れた起業家で、会員制サロン、ソーホーハウス(自社で設計を行っている)を支えるニック・ジョーンズの発案によるものだ。ジョーンズは、サイデル・グループとアメリカ人投資家のロン・バークルと協力し、このプロジェクトを世に送り出した。

今回は、The Nedのガレス・バナー社長に、ロンドンで最も名高い銀行を改装した、この魅力的なホテルの中身について、話を伺った。

Gareth Banner | ©️The Ned

The Nedのコンセプトをお聞かせください。

The Nedは、サー・エドウィン・ネッド・ラッチェンスが1924年に設計した旧ミッドランド銀行の中に作られました。The Nedの実現に向け、ソーホー・ハウス&コーポレーションと、サイデル・グループも協力し、2017年5月にオープンを迎えました。現在、この建物には、レストラン10店舗、1920~1930年代を思わせるデザインの客室250室、男性・女性共にご利用いただける様々な美容サービスをご用意している他、「Neds Club(ネッズ・クラブ)」という会員制度では、屋上プールやジム、スパ、個室ダイニング、深夜には銀行時代の金庫室を使ったバーをご利用いただけます。

このプロジェクトは、どのような経緯で生まれたのでしょうか?

ニック・ジョーンズは、スクエア・マイル(金融街)にはさほど興味を抱いていませんでしたが、2012年、この建物を一目見た瞬間に、すっかり心を奪われました。ジョーンズはそこを見学し終えると、すぐさま筆頭投資家のロン・バークルに電話し、彼もまた建物を見学に来ました。両氏はすぐさま、どのようなプロジェクトができるか検討を始めました。

©️The Ned

ロンドンの他のホテルとの差別化を実現した要因は?

エンターテイメント性が、The Nedの特に優れた点だと思います。建物の1階部分は、かなり広い空間となっていますが、ニッケル・バーのステージからは、それを一望できるようになっています。このステージでは、オープン以降、パロマ・フェイス、タイニー・テンパー、メラニー・Cや、若手のフライト、パラディシアなど、数々のアーティストがパフォーマンスを見せてくれました。また、飲食のサービスも、欧州一の品ぞろえと言えるのではないでしょうか。私たちは、皆さんにお楽しみいただけるサービスを目指しました。10店舗のレストランと、バーもあるので、イタリアンや、イギリス料理、エスニック料理、ニューヨークスタイルのデリなど、世界各国の料理を提供しています。

当然ですが、建物も素敵ですよね。特に素晴らしい点を、教えていただけますか?

地下2階にある、ネッズ・クラブ会員限定のスイミングプールは、かつては金塊の保管庫でした。それが現在は、全長20mのプールに生まれ変わっています。メインファンクションルームのある6階は、最も変わっていません。タペストリールームは、大きなタペストリーに覆われた部屋ですが、これが1932年に持ち込まれた当時は、イングランドで最も大きなタペストリーとされていました。これにはミッドランド銀行が店舗を構えていたイギリスの市や町の紋章が、120個描かれています。私たちはまた、ピカデリー通りのデヴォンシャー・ハウスにあった18世紀のシャンデリアを復元し、大広間の照明として使っています。これらの部屋は、用途は変わりましたが、ミッドランド銀行本社の様子を再現できるようにしています。その一部となっていることが、私たちの誇りです。

©️The Ned

銀行からホテルへと改装する上で、最も大きな課題となったのは、どのような点でしょうか?

幸運にも、ラッチェンス設計の建物を手に入れることができましたが、第1級指定建造物に指定されているということが、特に1階部分に関しては、大きな困難を生むことになりました。ラッチェンスは銀行の設計として、青と緑の混ざった92本の柱と、赤褐色のパネル張りの窓口カウンターを何百個も設置しました。その第1級指定建造物となっていることで、そのすべては保護されていましたので、そこにレストランとバーをどうやって入れ込むかという点には悩まされました。その1階部分は、現在は850人のお客様にお食事を楽しんでいただけるようになっており、銀行の窓口として使用していた当時の、賑やかさもそのまま残っています。

当時の主な設備のうち、どのようなものを残していますか?

金庫室は、当時の設備の中でも最も印象的なものです。金庫室には、当時使用していたステンレス製の貸金庫が3,800個並び、幅2メートルのドアがついています。かつては約3億3,500万ポンド、現在のドルいうと約150億ドル相当が保管されていました。かなり難しい形状でしたが、設計チームは、会員限定で深夜に使用できる豪華なクラブとすることで、しっくりくる空間を作り上げました。ステンレスの印象を和らげ、ぬくもりのある空間とするため、ベルベットをふんだんに使用し、質感の良い調度品を揃えています。

©️The Ned

ソーホーハウスなど、姉妹事業の施設との違いは?

ザ・ネッドには、ソーホーハウスのDNAが多く受け継がれています。例えばカウシェッド、セコーニーズ、ネッズ・クラブ・ジムにはハウス・ライドもあります。そこで差別化の主な要因となっているのが、会員制度です。The Nedは、ネッズクラブという会員制度を設けています。しかしクリエイティブ業界の人でなければ会員になれないなどということはありません。ザ・ネッドは、すべての方のためのホテルです。ロンドンに勤務、居住するどの方にも、The Nedをご利用いただきたいと思っています。金融、ファッション、テクノロジー、法律、エンタメ、医療など、実に様々な業界の方が、会員となっています。

ロケーションについてお聞かせください。

The Nedのロケーションについては、正面玄関を出て少し歩いたところに、博物館、市場、ギャラリーがあります。セント・ポール大聖堂はホテルを出て少し進んだところにありますし、バービカン・センターは角を曲がったところ、バラ・マーケットは橋を渡ればすぐです。本来、ロンドンのサービスレベルは低かったと思います。しかしThe Nedや、ブルームバーグ・アーケード、ロイヤル・エクスチェンジのオープンに伴い、ロンドンの目的地として選んでいただけるようになりました。

最後に、The Nedを最も楽しむためのコツがあれば、聞かせてください。

The Nedを最高に楽しむには絶好の機会があって、ネッズ・サンデー・フィーストに合わせてお越しいただくのがベストです。この時には、ブランチのお料理、ロブスター、オイスター、ローストなどが用意され、つけ合わせも豪華です。ブラッディ・マリーのカクテルコーナーや、ミモザのカートもあります。週末にたくさんのお客様にご来店いただくには、唯一無二のサービスが必要だと考えたのです。その結果、日曜日のランチにはキャンセル待ちのお客様もいる状況で、大変嬉しく思っています。また、ラッチェンスの設計そのままの、らせん階段のてっぺんから見下ろす景色が大好きです。それは多くの方々から、ラッチェンスの最高傑作と言われています。

©️The Ned


THE NED

Danielle Demetriou|ダニエラ・デミトリー

イギリスのライター。2007年にロンドンから東京に移住する。イギリスの「デイリー・テレグラフ」紙の特派員として勤めており、日本のライフスタイル、旅、デザインに関する彼女の記事は、ニューズウィーク、ウォール・ストリート・ジャーナル、キンフォーク、デパーチャーズ、モノクル、コンデナスト・トラベラー、ウォールペーパーなど数多くの雑誌に取り上げられている。

The words “bank” and “hotel” are not often found in the same sentence. Yet there is one establishment, located regally in the heart of London’s financial district, that brings both words together, to sumptuous effect: The Ned.

One of the most glamorous additions to London’s hospitality scene in recent years, The Ned is a five-star contemporary hotel which opened last year in the confines of a former bank.
The historic Grade 1-listed building was designed as the headquarters for Midlands Bank in 1924 by the British architect Edwin Lutyens (aka Ned), before being completed in 1939.

Today, the former HQ – located just opposite the Bank of England – is a grandly sprawling hotel with 10 restaurants, most of which are housed in its impressive ground floor space (complete with 92 original green verdite marble columns, toweringly high ceilings and monochrome tiling).
Not to forget its 250 guestrooms, a plush Cowshed spa, an underground pool, plus an exclusive private member’s club complete with a rooftop restaurant and a bar in the vaults (the 20-tonne door and original safe deposit boxes now mixed with late night cocktail sipping and splashes of contemporary art).

The Ned was the brainchild of Nick Jones, the entrepreneurial British visionary behind the private members group Soho House (it was designed by their in-house design team), who joined forces with the Sydell Group and US investor Ron Burkle to bring the project to life.
Here, Gareth Banner, managing director of The Ned, offers an inside’s glimpse into the glamorous world of London’s most famed former-bank-turned hotel.

What is the concept behind The Ned?
The Ned is set in the former Midland Bank building, designed by Sir Edwin ‘Ned’ Lutyens in 1924. Soho House & Co and New York’s Sydell Group joined forces to create The Ned, and we opened in May 2017. The property now includes ten restaurants, 250 bedrooms channeling 1920s and 1930s design, a range of men’s and women’s grooming services and ‘Ned’s Club’, where members have access to the rooftop pool, gym, spa, private dining spaces and a late night bar in the bank’s original vault.

How did this project come to life?
The Square Mile [the financial district] wasn’t on Nick Jone’s radar, but he fell in love with the building as soon as he saw it in 2012. He toured the site and the moment he left he called the principal investor Ron Burkle, who came to view the building. Straight away they began to imagine how the project would work.

What makes it different from other London hotels?
I think that the entertainment offering really makes The Ned stand out. The ground floor of the property is such a large space but its Nickel Bar stage provides a focal point that brings it all together. Since opening, hundreds of acts have performed on the stage – Paloma Faith, Tinie Temper, Mel C and Gary Barlow, as well as emerging talent such as Flyte and Paradisia. Also, the food and beverage offering is probably the most extensive in Europe – we wanted to create an offering for everyone. We have ten restaurants – and even more bars – serving food from across the world including Italian, British, Asian-Pacific and a New York-style deli.

The building is of course particularly impressive. What stand out details can you share?
The swimming pool in Ned’s Club Spa – on the second basement floor – used to be a bullion vault. It’s now reimagined as a 20m lap pool. The sixth floor, which houses the main function rooms, has changed the least. The Tapestry Room is cloaked in a huge tapestry, which was the largest in England when installed in 1932 and features coats of arms from 120 UK cities and towns where Midland Bank had a presence. We also restored an enormous 18th-century chandelier from Devonshire House on Piccadilly to light The Saloon. The spaces have been repurposed to make the Midland Bank Headquarters relevant again and we’re so proud to be part of that.

What were the biggest challenges in the transformation from bank to hotel?
We are so lucky to have a Lutyens’ building but the Grade I-listed status provided challenges, particularly when it came to the ground floor. When Lutyens designed the bank he installed 92 green verdite marble columns and hundreds of walnut panelled counters for the bank tellers. Everything was protected by the listing, and we had to work out how to fit restaurants and bars into the space. The bustle of the old bank’s reception area has been preserved – now, more than 850 people can eat on the ground floor.

Which key original features have been preserved?
The Vault is one of the most impressive original features – it hosts 3,800 original stainless steel safety deposit boxes and has a two-metre wide door. It once stored deposits worth £335 million – around £15 billion in today’s money. The design team balanced out the severe geometry by creating a plush club space that is used by members through to the small hours. It’s full of velvet and very tactile furnishings to soften the steel and warm the space up.

How does it compare to sister ventures such as Soho House properties?
The Ned contains a lot of Soho House DNA; we have a Cowshed, a Cecconi’s and House Ride in Ned’s Club Gym. A key differentiator is membership – at The Ned we have a membership club called Ned’s Club – but you don’t need to work in the creative industries to join. The Ned is for everyone – we want people that work and live in the City to come to The Ned and currently membership is a real mix of people – some work in finance, fashion, tech, law, entertainment and healthcare.

What about its location?
The Ned’s location puts museums, markets and galleries a stroll from the front door – St Paul’s Cathedral is just up the road, the Barbican Centre is round the corner and Borough Market is just over the bridge. Historically the City was probably underserviced but with the opening The Ned, Bloomberg Arcade and the Royal Exchange it has become a destination in its own right.

Finally, any tips to enjoy The Ned at its best?
Ned’s Sunday Feast is the best way to see The Ned in full swing, it’s quite an occasion. There’s brunch dishes, lobsters, oysters, roasts with all the trimmings and more – there’s also a Bloody Mary cocktail corner and a Mimosa trolley. We knew we would have to do something quite unique to attract crowds over the weekend and are extremely proud to have a waiting list for Sunday lunch. I also love standing at the top of the spiral staircase – an original Lutyens feature – and looking down. It’s regarded by many as a Lutyens masterpiece.


THE NED

Danielle Demetriou

British writer who moved from London to Tokyo in 2007. She is a correspondent for the UK Daily Telegraph newspaper and her articles about Japanese lifestyle, travel and design have appeared in numerous magazines, including Newsweek, Wall Street Journal, Kinfolk, Departures, Monocle, Conde Nast Traveller, Wallpaper* etc.

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